Securitas rozszerza swoją działalność w Turcji

3 czerwca 2018

Securitas podpisał umowę na przejęcie Pronet Security (Pronet Güvenlik ve Dan.Hiz. A.Ş) oraz Sernet Services, tureckich spółek z branży usług ochrony.

Pronet Security znajduje się w pierwszej 5 najlepszych spółek z branży ochrony w Turcji. Firma zatrudnienia 5000 osób i specjalizuje się w usługach ochrony fizycznej głównie na terenie Stambułu. Do klientów spółki należą w przeważającej większości firmy międzynarodowe z branży retail, office i budowli wysokościowych.

Spółka Protel Alarm  (Pronet Güvenlik Hizmetleri A.Ş.), która działa głównie w segmencie oferującym systemy alarmowe dla obiektów mieszkalnych nie jest częścią transakcji i będzie funkcjonowała w oparciu o dotychczasowy model działalności.

Securitas jest wiodącą firmą z branży usług ochrony na rynku tureckim i zatrudnia ponad 13 000 pracowników. Jest również wiodącym integratorem systemów. Securitas pojawił się na rynku tureckim w 2006 roku przejmując dwie spółki ochrony. W 2010 roku do portfolio dołączyła spółka z branży konsultingowej, a w 2011 spółka Sensormatic, integrator systemów. Turecki rynek usług ochrony jest warty około 24 bilionów koron szwedzkich (11 bilionów lir tureckich), a zapotrzebowanie na usługi ochrony nieustannie wzrasta.

Konsolidacja czeka na akceptację organów regulacyjnych, a jej finalizacja przewidywana jest na trzeci kwartał 2018 roku.