Securitas przejmuje amerykańską spółkę zajmującą się bezpieczeństwem lotniczym

11 stycznia 2019

Securitas Transport Aviation Services USA dokonała przejęcia spółki Global Elite Group, która jest wiodącym dostawcą usług bezpieczeństwa dla branży lotniczej w Stanach Zjednoczonych.

Global Elite Group ma siedzibę w Garden City, w stanie Nowy Jork. Specjalizuje się w świadczeniu wysokiej jakości usług bezpieczeństwa na rzecz linii lotniczych, portów lotniczych oraz podmiotów związanych z portami lotniczymi. W bazie klientów znajduje się ponad 60 komercyjnych przewoźników lotniczych oraz liczne firmy związane z branżą lotniczą. Firma od lat odnotowuje stabilny wzrost sprzedaży i zatrudnia około 1050 pracowników.

Strategia Securitas dotycząca amerykańskiego rynku usług lotniczych jest dwutorowa i obejmuje obsługę i prześwietlanie pasażerów oraz bagażu na rzecz Administracji ds. Bezpieczeństwa Transportu, a także świadczenie usług na rzecz linii lotniczych, portów lotniczych oraz jednostek powiązanych z tym sektorem.

Przejęcie jest spójne ze strategią Securitas zakładającą dalszy rozwój usług w sektorze lotniczym. Global Elite Group uznawany jest za najlepszego dostawcę usług bezpieczeństwa dla sektora lotniczego. Spółka uzupełni i wzmocni operacje Securitas w zakresie obsługi branży lotniczej. Połączenie sieci kontaktów, zasięgu, licencji oraz wiedzy zwiększy wartość, którą oferujemy zarówno obecnym, jak i przyszłym klientom.

“Nie możemy się doczekać, kiedy powitamy zespół z Global Elite Group w naszej organizacji świadczącej usługi ochrony dla sektora lotniczego w USA. Razem stworzymy mocną drużynę. Ten rozwijający się rynek oferuje nam wiele możliwości, które chcemy eksplorować razem” – mówi Marc Pissens, Prezes Securtas Aviation i członek Zarządu Grupy Securitas.

„Jesteśmy podekscytowani nowym rozdziałem w historii naszej firmy i mamy nadzieję, że nasz rozwój i sukces na rynku usług ochrony dla sektora lotniczego będzie trwał.” – dodaje William McGuire, Prezes i Dyrektor Generalny Grupy Global Elite.

Przejęcie nabiera mocy prawnej 10 stycznia 2019 roku.