Securitas przejmuje dywizję firmy Kratos Defence & Security Solutions

28 lutego 2018

Securitas przejmuje dywizję firmy Kratos Defence & Security Solutions Inc (NASDAQ:KTOS), zajmującą się bezpieczeństwem publicznym.

Dywizja firmy Kratos zajmująca się bezpieczeństwem publicznym [Kratos Public Safety and Security (KPSS)] znajduje się na 10 miejscu na liście najlepszych firm zajmujących się integracją systemów w Stanach Zjednoczonych. Firma zatrudnia 400 pracowników. Głównym obszarem działalności są projekty z zakresu zabezpieczeń elektronicznych dla klientów komercyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem wertykalnych rynków branży transportowej, petrochemicznej, medycznej i edukacyjnej. Firma oferuje projekt, opracowanie, instalację oraz usługi serwisowe zaawansowanych technologii i systemów bezpieczeństwa. Możliwości spółki obejmują rozwiązania z zakresu kontroli dostępu, systemów wideo, systemów sygnalizujących włamanie oraz przeciwpożarowych wraz z realizowanymi na bieżąco usługami konserwacji i monitoringu. KPSS, która zostanie połączona z dywizją Securitas Electronic Security, Inc. doskonale wpasowuje się zarówno w obecne działania dywizji, jak i w jej strategię. Przejęcie rozszerzy platformę zabezpieczeń elektronicznych Securitas w Stanach Zjednoczonych poprzez możliwość korzystania z infrastruktury lokalnego oddziału i wsparcie wysoce wyspecjalizowanych pracowników.

„Przejęcie wspiera globalną strategię Securitas oraz wzmacnia naszą pozycję, jako światowego lidera w zakresie wiedzy z dziedziny usług ochrony”. - mówi Alf Göransson, Prezes i Dyrektor Generalny Securitas AB. “Rynek amerykański charakteryzuje się dużą dynamiką, a Securitas oferuje pełną gamę usług ochrony, obejmującą usługi ochrony fizycznej stałej, doraźnej, usługi zdalne, zabezpieczenia elektroniczne, rozwiązania z zakresu ochrony przeciwpożarowej oraz zarządzanie ryzykiem korporacyjnym. Przejęcie jeszcze bardziej wzmocni naszą pozycję lidera w zakresie usług ochrony na rynku amerykańskim.”- twierdzi Santiago Galaz, Prezes Dywizji Securitas Security Services Ameryka Północna.

Finalizacja przejęcia przewidywana jest na drugi kwartał 2018 roku.