Przejęcie firmy Diebold Electronic Security w Ameryce Północnej

25 października 2015

Securitas podpisał umowę na przejęcie kontraktów handlowych i aktywów operacyjnych firmy Diebold Electronic Security należącej do Diebold Incorporated (NYSE-DBD) w Ameryce Północnej, która od tej pory działać będzie pod nawą Securitas Electronics Security Inc.

Diebold Electronic Security jest spółką z siedzibą w Ohio w Stanach Zjednoczonych. Jest trzecim, co do wielkości dostawcą elektronicznych rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa dla obiektów komercyjnych w Ameryce Północnej. Od ponad 70 lat spółka doskonale łączy innowacje technologiczne, doświadczenie w branży bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości usługi, dzięki czemu zajmuje wiodącą pozycję wśród dostawców kompleksowych elektronicznych rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa dla klientów biznesowych. Obecnie spółka oferuje pełne spektrum możliwości, w tym projekt, budowę, integrację, instalację, monitoring i serwis
w bardzo korzystnych wariantach cenowych. Usługi monitoringu obejmują alarmy na wypadek wtargnięcia, alarmy pożarowe oraz uruchamianie zraszaczy i monitoring wind.  Diebold North American Electronic Security zatrudnia około 1100 pracowników. Prowadzi monitoring ponad 55 000 lokalizacji
i świadczy usługi na miejscu w 200 000 obiektach.

Globalna strategia Securitas zakłada wzrost udziału rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa oraz technologii. W ciągu ostatnich czterech lat Securitas wzmocnił technologiczne know-how i szkolił specjalistów. Rynek usług bezpieczeństwa jest coraz bardziej wymagający, w związku z czym krytyczne znaczenie ma zarówno wiedza jak i umiejętność tworzenia innowacyjnych rozwiązań, które przynoszą klientom większe korzyści. Wsparciem dla globalnej strategii, oprócz znacznych inwestycji w budowanie silnych kompetencji są kluczowe przejęcia, do których doszło w ciągu ostatnich czterech lat. W roku 2014 Securitas przejął belgijską spółkę SAIT z branży bezpieczeństwa zajmującą się integracją krytycznych systemów komunikacji oraz 24 procent udziałów w amerykańskiej spółce Iverify dostarczającej zdalne rozwiązania wideo. Również najnowsza akwizycja operacji Electronic Security spółki Diebold ma na celu wzmocnienie założonej strategii.

Spółki Securitas i Diebold są przekonane, że transakcja przyniesie korzyści obu stronom. Spółki dołożą wszelkich starań, aby okazała się sukcesem gwarantującym ciągłość usług i relacji z klientami. Securitas będzie działał jako preferowany dostawca elektronicznych rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa dla spółki Diebold, dzięki czemu klienci korzystający z tych rozwiązań nie odczują żadnych uciążliwości związanych przejęciem. Pozwoli to również na dalszy rozwój innowacji z zakresu bezpieczeństwa oraz usług dla branż, które obsługują obie firmy.

Zdaniem Alfa Göranssona, Prezesa i Dyrektora Generalnego Securitas AB, przejęcie to stanowi wsparcie globalnej strategii Securitas i umacnia pozycję spółki, jako światowego lidera w dziedzinie rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa oraz technologii.

„W ciągu ostatnich lat skupiliśmy się na rozwoju naszego doświadczenia w dziedzinie technologii i staliśmy się wiodącym dostawcą usług związanych z bezpieczeństwem. Securitas wyznacza trendy transformacji w tej branży, czego dowody obserwujemy codziennie w interakcjach z naszymi obecnymi i potencjalnymi klientami. Przejęcie operacji Diebold North American Electronic Security jeszcze bardziej przyśpieszy nasz rozwój”- mówi Alf Göransson,

“Przez lata działalności udało nam się wypracować organiczny wzrost operacji związanych z zabezpieczeniami elektronicznymi. Staliśmy się wiodącym dostawcą innowacyjnych rozwiązań o szerokim zakresie dla rynków komercyjnych
i finansowych w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie, bazując na kluczowych
w branży oprogramowaniu i usługach. Jako wysoce kompetentny lider na światowym rynku usług bezpieczeństwa posiadamy umiejętności oraz zasoby, dzięki którym operacje te wejdą na kolejny poziom, co naturalnie przełoży się na korzyści dla klientów. Cieszymy się wizją współpracy z Securitas w charakterze preferowanego dostawcy zabezpieczeń elektronicznych. Bogate doświadczenie pozytywnie wpłynie na możliwości dalszego rozwoju naszych usług oraz bezpieczeństwa. Ponadto zarówno klienci, jak i pracownicy nie odczują niedogodności związanych ze zmianą. Biorąc pod uwagę transformację, która dokonuje się w sektorze bankowym, ta strategiczna decyzja pozwoli nam przyśpieszyć naszą własną transformację oraz skupić się na ekscytujących możliwościach rozwoju i innowacji, jakie rysują się na tym rynku.”-mówi Andy W. Mattes, Prezes i Dyrektor Generalny Diebold Incorporated.

Tony Byerly, który kierował operacjami związanymi z zabezpieczeniami elektronicznymi w Diebold przez ostatnie trzy i pół roku, pozostanie na stanowisku Prezesa i odpowiadać będzie przez Santiago Galazem, Prezesem Dywizji Securitas Security Services w Ameryce Północnej. Santiago Galaz komentuje przejęcie w następujący sposób:

“Z radością witamy Tony’ego oraz jego ekipę w Securitas. Securitas Electronic Security - wcześniej Diebold Electronic Security – pozostanie liderem w branży zabezpieczeń elektronicznych w Ameryce Północnej. Przejęcie da nam możliwość zwiększenia sprzedaży naszych rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa. Będziemy również aktywnym graczem na rynku technologicznym, co przyniesie dodatkowe korzyści naszym klientom i zwiększy atrakcyjność naszej oferty. Jesteśmy przekonani, że będziemy mogli wykorzystać doświadczenie Diebold w zakresie zabezpieczeń elektronicznych z korzyścią dla naszych klientów oferując im większą gamę rozwiązań w oparciu o optymalizację równowagi pomiędzy różnymi komponentami usługi.” - mówi Galaz.   Zakończenie akwizycji planowane jest na pierwszy kwartał 2016 roku.