Po 30 latach Melker Schörling podjął decyzję o ustąpieniu z funkcji Przewodniczącego Zarządu Securitas AB.

24 marca 2016

Melker Schörling został członkiem Rady Dyrektorów Securitas w 1987 roku, kiedy został mianowany CEO Securitas AB. W tym czasie spółka prowadziła działalność jedynie na terenie Szwecji i zatrudniała około 5 000 pracowników. Dzisiaj Grupa Securitas świadczy usługi w 53 krajach i zatrudnia 320 tysięcy pracowników.

„Uczestniczyłem we wspaniałej przygodzie i mam nadzieję na jej kontynuację w nieco innej roli” – komentuje swoją decyzję Melker Schörling.

“Zasiadanie w zarządzie spółki notowanej na giełdzie pochłania coraz więcej czasu. Jestem Przewodniczącym Zarządu pięciu dużych spółek giełdowych. Teraz nadszedł czas, aby trochę zwolnić. Jako jeden z głównych udziałowców zamierzam nadal służyć Zarządowi, Prezesowi oraz CEO Securitas  jako ciało doradcze w kluczowych kwestiach dotyczących spółki” – mówi Melker Schörling, który w przyszłym roku skończy 70 lat.

“Jestem również niezmiernie rad, iż Marie Ehrling, która dysponuje bogatym doświadczeniem, zgodziła się przyjąć stanowisko Przewodniczącego Zarządu Securitas AB”- podsumowuje Melker Schörling.

Przyszła przewodnicząca, Marie Ehrling komentuje:

“Branża usług bezpieczeństwa przechodzi obecnie znaczną transformację. Dzieje się tak nie tylko w Szwecji, ale i na całym świecie. Securitas z sukcesem przewodzi tym zmianom, oferując aktualnie połączenie tradycyjnych usług ochrony z zaawansowanymi rozwiązaniami technologicznymi, co przynosi naszym klientom dodatkowe korzyści. Bardzo cieszy mnie fakt, iż stanę na czele Zarządu, który nieustannie realizuje strategię opracowaną w ciągu ostatnich lat.”

Równocześnie z Rady Dyrektorów odchodzi Fredrik Palmstiern, który piastował funkcję członka przez 31 lat oraz Annika Falkengren, członek Zarządu od 13 lat. Komitet ds. Nominacji zaproponował, aby do Rady Dyrektorów dołączył Anders Böös. Przed Walnym Zgromadzeniem, które odbędzie się 4 maja, zamierza również wytypować do Rady Dyrektorów kobietę.