USA: Ekspansja Securitas w obszarze usług ochrony dla sektora rządowego

18 kwietnia 2011

W ramach Grupy Securitas, firma Paragon Systems, Inc. (podmiot zależny firmy Pinkerton Government Services, Inc.) podpisała umowę na przejęcie spółki Security Consultants Group, Inc (SCG) świadczącej usługi ochrony w Stanach Zjednoczonych. Przejęcie pozwoli Securitas rozszerzyć działalność na rynku usług ochrony skierowanych do sektora rządowego w USA.

SCG zatrudnia około 2 000 pracowników i działa na terenie 22 stanów, zaś jej siedziba mieści się w Oak Ridge, w stanie Tennessee. SCG specjalizuje się w zaawansowanych usługach ochrony świadczonych na rzecz wielu agencji oraz obiektów rządowych w USA, stanowiących część infrastruktury federalnej. Spółka ochrania między innymi gmachy sądowe, budynki i biura administracji federalnej oraz cztery biblioteki prezydenckie.

„SCG jest jedną z wiodących spółek z branży usług ochrony obsługujących sektor rządowy w USA. Akwizycja jest zgodna ze strategią specjalizacji Grupy polegającej na przejmowaniu firm świadczących wysokiej jakości usługi ochrony, wnoszące doświadczenie i wiedzę zdobyte podczas obsługi specjalistycznych sektorów” – powiedział  Alf Göransson, Prezes i  CEO Grupy Securitas.

Konsolidacja z Securitas AB nabrała mocy prawnej dnia 15 kwietnia, 2011.

Dostępne dokumenty