Securitas dostawcą usług screeningu dla 32 portów lotniczych w Kanadzie

9 sierpnia 2011

Canadian Air Transport Security Authority (CATSA) wybrał Securitas, a konkretnie dywizję Aviation zajmującą się świadczeniem usług ochrony w portach lotniczych, jako dostawcę usług screeningu pasażerów i bagażu na 32 lotniskach we wschodniej części Kanady, w tym prowincjach Quebeck, Nowy Brunszwik, Nowa Szkocja, Wyspa Księcia Edwarda, Nowa Funlandia i Labrador.
Całkowita kwota na jaką opiewa kontrakt wynosi około 481 milionów dolarów kanadyjskich (3 miliardy 130 milionów koron szwedzkich). Umowa wchodzi w życie z dniem 1 listopada 2011 roku i została podpisana na okres 5 lat i sześciu miesięcy.
Jest to największy kontrakt zawarty przez Securitas z jednym klientem. Istnieje możliwość przedłużenia kontraktu na kolejne 5 lat.

Kontrakt obejmuje następujące usługi i rozwiązania:

- screening przed wejściem na pokład - prześwietlanie pasażerów, bagażu podręcznego i rzeczy osobistych,
- prześwietlanie bagażu rejestrowanego – zdanego do luku,
- prześwietlanie pozostałych osób znajdujących się na terenie lotniska.

Securitas oraz cztery inne firmy z branży usług ochrony obsługiwać będą łącznie 89 lotnisk w Kanadzie.

"Aviation jest naszym największym wyspecjalizowanym segmentem obsługującym klientów z sektora lotniczego, który teraz rozszerzy swoją działalność na rynek pozaeuropejski. Jest to zgodne z naszą strategią rozwoju specjalizacji oraz zwiększania obecności na rynkach światowych. Obecnie, segment Aviation obsługuje ponad 120 portów lotniczych, co dało nam niezbędne doświadczenie i wiedzę pozwalającą na opracowanie wyspecjalizowanych, ekonomicznie opłacalnych rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa, które zostaną wdrożone na kanadyjskich lotniskach” – powiedział Alf Göransson, Prezes i CEO Securitas.

Niniejsza notatka prasowa dostępna jest również na stronie: www.securitas.com

Dostępne dokumenty