Diament Forbesa

8 września 2013

Firma Securitas Polska otrzymała tytuł Diament 2013 przyznawany przez magazyn gospodarczy Forbes elicie polskich firm, które najdynamiczniej zwiększają swoją wartość. Tegoroczne Diamenty były siódmą edycją rankingu firm najszybciej zwiększających swoją wartość opracowanego przez redakcję miesięcznika Forbes we współpracy z wywiadownią BISNODE.

Pod uwagę brane były wszystkie przedsiębiorstwa posiadające REGON, które w roku 2011 osiągnęły przychód co najmniej 5 mln złotych, złożyły sprawozdania finansowe do Krajowego Rejestru Sądowego, są rentowne, mają wysoką płynność bieżącą i nie zalegają z płatnościami. W tegorocznym zestawieniu pod uwagę zostały wzięte wyniki finansowe osiągnięte w latach 2009, 2010 i 2011. W wyniku tych analiz zostało wyłonionych 1931przedsiębiorstw spełniających kryteria Forbesa. W porównaniu z poprzednim rokiem liczba Diamentów spadła z 2051 do 1931, czyli o 5,9 procent. Diamenty przyznawane przez znany na całym świecie magazyn gospodarczy Forbes to jedne z najbardziej prestiżowych wyróżnień, które cieszą się dużym uznaniem i szacunkiem w świecie ekonomii i biznesu. Magazyn Forbes został założony w 1917 roku przez B.C. Forbesa i od ponad 90 lat jest jednotką opiniotwórczą i kompendium wiedzy na temat biznesu. Nazwa „diament” pochodzi od greckiego „adamas” (łac. diamentum) i oznacza „niepokonany, niezniszczalny”. „Zestawienie Diamentów Forbesa obejmuje to co absolutnie najważniejsze - wzrost wartości przedsiebiorstw mierzony przez trzy kolejne lata. Wyniki tegorocznej edycji pokazują obraz gospodarki widziany przez pryzmat polskich firm. Jedyna grupa, która odnotowała wzrost to duże firmy. Widać, że silni, jeżeli wiedzą jak radzic sobie z tym trudnym otoczeniem, z pewnością mają potencjał aby rosnąć”-  Jacek Pochopień, zastępca redaktora naczelnego Forbes.